Halı Çeşitleri

Halı Çeşitleri. Halı satış firmalarında birbirinden güzel renk ve desenlerde Nepal halıları, İran halıları, Milas halıları, Shaggy halıları, Isparta Halıları ve çeşitli el dokuma halıları dikkat çekiyor.

Halı Çeşitleri ve Özellikleri Tarihi Tarihçesi

Bunlardan örneğin Nepal halıları, Tibet kültürü ile dokunmaktadır ve gerek coğrafi bölgenin gerekse tarihi geçmişinin etkisi ile şekillenmişlerdir. Tibetliler, 2000 yıl önceden beri, yatak bezi, eğer bezi, içten ısıtmalı toprak yatak veya meditasyon paspası gibi tamamen özel kullanım amaçlı halı dokuyorlar. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren yabancı gezginler ve Nepal’e yerleşen tekstilciler sayesinde Nepal dokuma ve halıları daha çok tanınmaya başlanmış ve Nepal halı kullanımı kişiselleşmeye başlamıştır.

İran halıları

Ünlü dünyanın her bir yanına yayılan, sahip olanlar için varlıklı ve sanat ruhlu insanlar denilen çok değerli halılardır. İran halılarının en önemli özellikleri, zeminlerinin hemen hemen tamamen ince motiflerle kaplı olması, düz zemine yer verilmemesi ve çok ince kalitelerde dokunmasıdır. İran el halılarının hemen hemen tamamı yün ve ipek kullanılarak dokunmuştur. Halılarda daha çok İran ve Türk düğüm teknikleri kullanılmıştır ve ipliklerine bitkisel boyalarla renkverilmiştir. Zaten halı denince akla ilk gelen ülkeler Türkiye ve İran’dır. Dünyanın en ünlü el sanatlarından olan halı, bu iki ülkenin kendi teknikleri ile yarattıkları, inanılmaz güzellikte bir işçilikle dokunan ve kök boyaları ile renklendirilen özgün el halılarıdır.

Bu açından Milas halıları da halı dünyasında ayrı bir yere sahiptir ve Milas, Türk el halıcılığında çok özgün bir yere sahiptir. MÖ beşinci yüzyılda Orta Asya’da başlayan Türk halıcılığı, Türkler’in Anadolu’ya gelmeleri ile buralara taşınmıştır. On sekizinci yüzyılda Milas halıları daha çok seccade büyüklüğünde dokunuyormuş. Seccade denilen bu halılar hem mihrap biçimleri hem de motifleri ile giderek yörenin özelliklerini almış. On dokuzuncu yüzyıldan sonra Milas halılarının mihrapları daralmış, suları genişlemiş. Önceleri Milas halıları, evin ihtiyacı ve genç kızların çeyizi için dokunurken, zamanla ihraç edilmeye başlanmış. Milas halılarının pazar için üretilmeye başlanması ilk kez 1896 yılında olmuştur.

Halı Çeşitleri

Halı Çeşitleri, Shaggy halılar genel görünümüne göre anlatmak gerekirse uzun ve kalın tüylü post görünümlü halılar olarak tabir edilebilir. Shaggy halıların tüy (hav) uzunluğu genellikle 5 cm ve 3 cm yüksekliğinde olmaktadır.

İpleri kalın ve isteğe göre bükümlü veya düz cinsleri bulunmaktadır. Kullanılan elyaf neticesinde ipliğin yumuşak olmasına, halıya dokunuşta yumuşak bir his verir. Shaggy halılar ilk bakışta hayvan postu kürkü görünümünü andırmakla beraber isteğe göre her türlü ebatları yapılabilmektedir.

Halılarda kullanılan iplikler alerji yapmamakta , insan ve çevre sağlığına hiçbir zararlı madde içermemektedir. Halıyı aldığınız yerin güvenli olmasına dikkat ediniz.

Bünyan halısı nedir? Kökeni orta Asya ya dayanan, Kayseri ilinin Bünyan ilçesinde yün ipliklerle el dokuma tezgahlarda dokunmuş, “ince çiçek buğdaylı, üzümlü, dönmeli, kirpikli” adları verilen geleneksel motiflere sahip iplik ve boya yapısı hassas halılardır.
Bünyan Halı Nasıl Yıkanmalıdır?  Her halı kendi iplik yapısına, boya yapısına ve dokuma tekniğine göre farklı teknikler uygulanmak suretiyle yıkanır. Cins tespiti halının hangi teknikle yıkanacağının belirlenmesi açısından önemlidir ve bu tespit sırasında Bünyan halısı olarak tespit edilmiş halı aşağıdaki kurallar çerçevesinde yıkanır.

Bünyan halılarının yıkama işleminde, yıkama suyu sıcaklığı 18°C üzerinde olmamalıdır. Bünyan halıları, yün halılara zarar vermediği test edilmiş özel şampuanlarla yıkanmalıdır. Bünyan halıları, tüylerinin yolunmasının ve yıpranmasının önüne geçmek için yumuşak fırçalar kullanarak yıkanmalıdır. Etkili kimyasalların kullanılması, Bünyan halılarının zarar görmesine sebep olacağından, lekelere müdahale için kullanılacak ürünler özenle seçilmeli, leke çıkarma işlemi dikkatle yapılmalıdır.

Durulama işlemi çok iyi yapılmalı, kimyasal kalıntısı içeren halı, asla direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Ayrıca Bünyan halıları yıkama sırasında uzun süre ıslak kalmamalı yıkama işlemi ivedilikle bitirildikten sonra derhal sıkma işlemi yapılmalı ve halı askıya alınmalıdır.

Halı Çeşitleri
Halı Çeşitleri

En iyi Halı Çeşitleri

Hereke Halısı, Kocaeli ili Hereke kasabasında metrekaresinde 1 milyon düğümle, ipek kozalarından elde edilen ipek ipliklerle el dokuma tezgahlarında dokunan, çok geniş desen çeşitliliğine sahip iplik ve boya yapısı hassas halılardır.
Hereke halısı yıkaması, Her halı kendi iplik yapısına, boya yapısına ve dokuma tekniğine göre farklı teknikler uygulanmak suretiyle yıkanır. Cins tespiti halının hangi teknikle yıkanacağının belirlenmesi açısından önemlidir ve bu tespit sırasında Hereke halısı olarak tespit edilmiş halı aşağıdaki kurallar çerçevesinde yıkanır.
Hereke halılarının yıkama işleminde, yıkama suyu sıcaklığı 18°C üzerinde olmamalıdır. Hereke halıları, ipek halılara zarar vermediği test edilmiş özel şampuanlarla yıkanmalıdır. Hereke halıları, tüylerinin yolunmasının ve yıpranmasının önüne geçmek için yumuşak fırçalar kullanarak yıkanmalıdır.
Etkili kimyasalların kullanılması, Hereke halılarının zarar görmesine sebep olacağından, lekelere müdahale için kullanılacak ürünler özenle seçilmeli, leke çıkarma işlemi dikkatle yapılmalıdır. Durulama işlemi çok iyi yapılmalı, kimyasal kalıntısı içeren halı, asla direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Yıkama sırasında matlaşan ve sertleşen Hereke halıları yıkama ve kurutma işleminden sonra özel bir solvent ile hav yönünde silinerek yüzey yumuşaklığı ve parlaklığı geri kazanılmalı solvent kokusu gidene kadar havalandırılıp teslimata hazırlanmalıdır.

En iyi Halı Çeşitleri

Yün Halılar

Doğal bir iplik çeşidi olan yünden yapıldıkları için yün halılar, fiyat olarak diğer halılardan daha pahalıdır. Aşınmaya karşı dayanıklı olduklarından, salon gibi sirkülasyonu fazla alanlarda rahatlıkla kullanılabilirler. Ateşe karşı dirençlidirler. Lekeye karşı diğer halı türlerine göre daha dirençsiz olan bu halı çeşidinin temizliğine ayrı bir özen göstermek gerekir. Buna ek olarak yünlenme sorunu oluşturabilirler ve bu sorun halının fırçalanması, vakumlanması ya da yıkatılmasıyla aşılabilir. Ayrıca alerjik bünyeleri olumsuz etkileme riski taşırlar.

Akrilik Halılar

Uzun ömürlü halı türlerinden bir diğeri de akrilik halılardır. Bu halı çeşidi yumuşaklık ve konfor bakımından yün halıya benzer. Fiyat olarak yün halılardan daha ucuz olan akrilik halılar en çok tercih edilen halı çeşitlerinden biridir. Az leke tutan akrilik halılarda da yünlenme sorunu görülebilir. Aşınmaya karşı dayanıklı olduğu için akrilik halılar, salon halıları olarak çokça tercih edilir ve en kullanışlı halı çeşidi olarak kabul edilir.

Polyester Halılar

Uzun ömürlü halı çeşitlerinden bir diğeri olan polyester halıların tercih edilmesinin en büyük nedenleri arasında su bazlı lekeleri tutmamaları, suya karşı dayanıklı ve kolay temizlenebilir olmaları, farklı renk çeşitlerini canlı bir şekilde yansıtabilmeleri yer alır. Fiyat olarak yün ve akrilik halılardan daha uygunlardır.

Polyamid (Naylon) Halılar

Yıpranmaya karşı dayanaklı olan polyamid halılar, leke tutmazlar ve kolay bir şekilde temizlenirler. Parlak yapıları bulunur ve polyamid, halı üretiminde oldukça çok kullanılan elyaflar arasında yer alır.

Polipropilen Halılar

En ucuz iplik çeşidiyle üretildiklerinden polipropilen halılar oldukça ucuzdur. Leke tutmazlar, kolayca temizlenebilirler. Bunun yanında çabuk iz tutarlar, üzerine yerleştirilen mobilyaların ayak izlerini belli ederler. Isıya karşı dayanıksızdırlar. Kısa ömürlü olduklarından tercih edilmemelidirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir